Schack i skolan

Vill ni starta schackverksamhet i skolan? I så fall finns det hjälp att få från Sveriges Schackförbund (SSF). Genom skolklubbsprojektet erbjuder SSF utbildning i schackinstruktion för skolans pedagoger och ni får allt material som behövs för att börja spela och träna schack. Allt detta är gratis när skolan bildar en skolschackklubb!


onsdag 16 oktober 2019

Skol SM 2019 i Halmstad

11-13 oktober spelades årets Skol-SM i Halmstad.

Norrbotten var representerade av:

Viggo Bäckström, Grupp B (15-16 år)
Jacob Harlin, Grupp D (13 år)
Edward Harlin, Grupp F (11 år)

Grabbarna som är rutinerade Skol-SM spelare med tidigare topp 10 placeringar i meritlistan visade upp prov på fint spel i den tuffa konkurrensen.

                                     Förberedelse av öppningsprepp inför spel vid frukosten

Dessvärre var detta inte riktigt Norrbottenspelarnas tävling trots det fina spelet. Viggo spelade upp flera fina ställningar med fördel 2 pjäser mot torn, som dessvärre inte gav den utdelning som ställningarna förtjänade och hamnade på 50% i tävlingen och en 22:a plats i gruppen.

                                                    Viggo Bäckström 22:a i grupp B

Edward Harlin som efter en fin inledande dag hade ett bra utgångsläge inför fortsättningen. Men inledde dag 2 med en knapp förlust efter att ha missat att ta opposition i ett lika bonde slutspel 2+2 bönder på samma flyget, för att sedan komma igång igen med flera fina vinster. I näst sista ronden så försvann dock flytet då Edward på toppbordet mot Mio Fischer i topptrion trots 2 pjäser upp i öppningen hamnade i ett besvärligt angrepp i slutspelet som därmed edde till en tvärt neslig förlust.  Det blev sedan en tuff avslutning på söndagen med 3 raka förluster som grusade förhoppningarna om en topplacering. Han slutade därmed på en 19:e plats i sin grupp.

                                                 Edward Harlin 19:e i grupp F
                                               
Jacob Harlin spelade fint rakt igenom och såg ut att gå mot en riktigt fin placering. Efter ett överilat pjäsoffer som inte riktigt ledde till matt som tänkt på ett av toppborden mot en av förhandsfavoriterna, Axel Falkevall, Trojanska hästen, så fanns ändå chansen i sista ronden på att nå en 5:e plats vid vinst eller 7:e plats vid remi i den jämna resultatlistan. Partiet såg ut att gå mot remi i ett slutspel med olikfärgare löpare och 1 mot 2 respektive 4 mot 3 bönder på respektive flygel i slutspelet. I tidsnöd så tog Jacob dock ett steg med kungen för långt ifrån den flygel den bevakade, vilket tillät motståndaren att understödja sin fribonde för avancemang, vilket blev avgörande i detta annars remibetonade slutspel. Jacob slutade därmed istället på en 14:e plats i det jämna startfältet.

                                                        Jacob Harlin 14:e i grupp D

För fullständiga resultat se här.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar