Schack i skolan

Vill ni starta schackverksamhet i skolan? I så fall finns det hjälp att få från Sveriges Schackförbund (SSF). Genom skolklubbsprojektet erbjuder SSF utbildning i schackinstruktion för skolans pedagoger och ni får allt material som behövs för att börja spela och träna schack. Allt detta är gratis när skolan bildar en skolschackklubb!


torsdag 18 maj 2023

Rafflande final i Norrlands Junior Grand Prix i Sundsvall

Årets Norrlands Junior Grand Prix utökades med en 4:e deltävling i Sundsvall och finalen spelades där den 13 maj. Tävlingen lockade ett 40-tal ungdomar som bl.a. skulle göra upp om de fina JGP pokalerna.



Resultat deltävling 4 i Sundsvall

Johan Stoltz, Skellefteå SK och Alve Fjellström, SS Luleå, började båda tävlingen starkt och det var en hård kamp om segern i denna deltävling. Dock var det lagkompisen Arvid Johansson-Morin som satte stopp för Alve i sista ronden och därmed kunde Johan Stoltz kunde gå om och säkra segern.

Knatte

I miniorklassen var det riktigt jämt mellan Paolo La Rosa, SK Rockaden, Umeå och Sture Dahlkvist Hartwig, Sundsvall SS, som båda hamnade på samma poäng där endast en särskiljningspoäng avgjorde till Paolos fördel!

Minior

I juniorklassen var suveräne Adrian Söderström ännu en gång omutlig och släppte även denna deltävling inga poäng ifrån sig och säkrade därmed segern i deltävlingen. Mot Jacob Harlin öppnade han med en intressant förberedd variant som vit med 1.h4.

Det var jämnt gällande plats 2 och 3 där Vidar Hagemo, Sundsvall SS, med endast 1 särskiljningspoäng säkrade silverplatsen före SS Luleås Jacob Harlin blev 3:a.

Junior

Nedan hittar i totalsegrarna och ställningen i JGPn. Topp7 i respektive klass vann en fin JGP pokal.

Resultat - Totalställning JGP 2022/2023

I den hårda knatteklassen säkrade Edvard Rönnblom, SS Luleå 1:a platsen efter fint spel i alla deltävlingar. Extra starkt att vinna trots att han även i sista ronden i deltävling 3 fick lämna efter att ha blivit sjuk under tävlingen. Värt att nämna är även en start insats av Johan Stoltz, Skellefteå SK som endast med 3 deltävlingar samlade nog poäng för att bli total 3:a i JGPn.


1:a Edvard Rönnblom, SS Luleå
2:a Elis Karlsson, SS Luleå
3:a Johan Stoltz, Skellefteå SK

Knatte

I miniorklassen säkrade Axel Kramer, SK Rockaden Umeå, totalsegern genom stabilt spel med 2 st förstaplatser, en 4:e plats och en 3:e plats på 4 deltävlingar. Arvid Johansson-Morin, SS Luleå säkrade säkert plats 2 och likaså Casper Kröger, SK Rockaden Umeå, som säkrade plats 3.




1:a Axel Kramer, SK Rockaden Umeå
2:a Arvid Johansson-Morin, SS Luleå
3:a Casper Kröger, SK Rockaden Umeå

Minior

Jacob Harlin, SS Luleå, säkrade totalsegern med placeringarna 1:a, 2:a, 6:a och 3:a i de 4 deltävlingarna. Brorsan Edward Harlin, säkrade silvret totala juniorklassen i JGPn med fina placeringarna 2:a, 5:a, 2:a och 4:a. Total 3:a blev Dangiras Kaznacejevas, SK Örnen.


1:a Jacob Harlin, SS Luleå
2:a Edward Harlin, SS Luleå
3:a Dangiras Kaznacejevas, SK Örnen

Junior

Totalt har under de 4 deltävlingarna vid Norrlands Junior Grand Prix ett 80-tal ungdomar från Gnarp/Hudiksvall i Söder till Luleå/Boden i norr deltagit. 

Just i åldersgruppen miniorer (2009-2011) har intresset varit stort och mer än hälften av deltagarna i JGPn är från denna åldersgrupp. Möjligen är detta tecken på det fina jobb SSF med stöd av distriktsförbunden gjort under lång tid med ungdomstävlingar såsom schack 4:an och Yes2Chess.

Efter några tuffa år med pandemi kan vi glädjande konstatera att ungdomsschacket i Norrland är mer levande än någonsin!

Roligt också för oss i Norrbotten att så många av våra duktiga ungdomar var med och fick kämpa mot andra vassa spelare i Norrland. Nedan är några av våra ungdomar som var med och kämpade vid finalen i Sundsvall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar