Schack i skolan

Vill ni starta schackverksamhet i skolan? I så fall finns det hjälp att få från Sveriges Schackförbund (SSF). Genom skolklubbsprojektet erbjuder SSF utbildning i schackinstruktion för skolans pedagoger och ni får allt material som behövs för att börja spela och träna schack. Allt detta är gratis när skolan bildar en skolschackklubb!


tisdag 2 april 2019

Schackäventyr i Tjeckien

Den 9 mars deltog Jacob och Edward Harlin, SS Luleå, i 72 Porg Open i Prag, Tjeckien.

Det var en internationell ELO-registrerad snabbtävling med totalt ca: 100 tal deltagare med en A-grupp och en B-grupp.

Både Jacob och Edward som spelade i A-gruppen fick en bra start med varsin vinst.

I rond 2 ställdes sedan Jacob mot en av de topprankade spelarna (sedermera den slutliga turneringssegraren) där det blev en spännande kamp där Jacob hade ett rejält kungsangrepp på gång, men underläge i material och tidsnöd. Då tiden rann ut och angreppet inte slog igenom så slutade det dock med en förlust.

I rond 3 möttes bröderna vilket var lite oturligt med tanke på att de var de enda spelarna som inte kom från Tjeckien i tävlingen! Jacob drog längsta strået efter att få in en öppningsfälla och visade vem som är storebror i familjen!

Tyvärr gick luften ur Edward något efter denna familjekamp och han gjorde i rond 4 kanske sin svagaste insats i turneringen och åkte på ytterligare en förlust. Även Jacob verkade påverkad av det inbördes mötet och tappade först en remi i en fördelaktig ställning och förlorade även matchen efter en bortsättning.

Edward kom dock igen med en stabil vinst rond 5.

I rond 6 gjorde båda bröderna sina bästa insatser i turneringen och Jacob vann ett något sämre slutspel med torn+springare och bönder motdetsamma dock med bonde under. Med skarpt och aktivt spel lyckades han stänga in motståndarens kung, stoppa motståndarens fribonde och själv ta bönder och hota matt med kungen som stöd. Ett riktigt start slutpel av Jacob ledde därmed till vinst.

Även Edward vann med ett starkt slutspel mot bra motstånd där han hade merbonde och K+L mot K+S där båda spelarna hade fribönder. Edward offrade enkelt löparen på motståndarens fribonde och motade sedan bort springaren med kungen i rätt läge för att bana väg för fribonden som blev en dam, varefter partiet var vunnet.

Jacob fortsatte med starkt spel och vann även i rond 7 och placerade sig på fina 9:e platsen i tävlingen.

Edward råkade dessvärre ut för en tråkig avslutning där han stod på klar vinst och schackade motståndaren som dock inte tog notis om detta utan gjorde illegal schack-matt. När Edward försökte förklara det på engelska var det ingen som verkade förstå detta då de flesta spelarna och domarna inte var så bra på engelska. Därmed dömdes hastigt partiet som en felaktig förlust för Edward och pjäser plockades undan innan det fanns möjlighet att korrigera misstaget. Edward tog dock det hela med ro och var nöjd med att ha fått ett ELO-rankingtal i snabbschack.

Sammanfattningsvis var det en trevlig tävling i en ny spännande miljö där det också spelades lite andra öppningar än vad som är vanligt på hemmaplan!

För fullständigt resultat se:

http://chess-results.com/tnr380405.aspx?lan=6&art=1&rd=7&turdet=YES&flag=30

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar